Babasdolgok.com

Terhesség, Babaápolás, Gyermeknevelés, Gyermekasztrológia

terhesség
terhesség

Mit szabad és mit nem a terhesség alatt

| 1 hozzászólás

A terhesség nem betegség, csak” más” állapot. A kis­mamának, amennyiben egészséges életmódot folytat, nem kell változtatnia a szokásain. A szervezete megmutatja, mire van szüksége, ám fontos, hogy a jelzéseket komolyan vegye, és szükség esetén tanácsot kérjen a szakembertől. Csokorba szedtük azokat a tanácsokat, amelyek­kel megkönnyíthetjük ennek az időszaknak a gondjait. A lista a tel­jesség igénye nélkül készült, hiszen minden kismama más és más gon­dokkal küszködik – egyénre szabott segítséget a védőnő tud nyújtani.

Az első és egyben legfontosabb, hogy a kismama és a környezete mindig tiszta és ápolt legyen. Naponta zuha­nyozzon, nyáron pedig, ha szükségét érzi, akár naponta többször is. A verejték és a faggyúmirigyek foko­zott működése miatt lehet erre szük­ség. A terhesség alatt a hüvelyvála­dék is bőségesebb, de kellemetlen­séget nem szabad okoznia.

“Minden várandós anyuka biztonságot és védelmet akar teremteni magzata számára, de sajnos sok a rejtett veszély. Íme most egy használati útmutató a kereskedelemben kapható biztonságos megoldásokhoz, és pár gyors és könnyű recept, amivel megteheti saját környezetbarát előkészületeit. Ezzel elérheted, hogy az otthonod, az ételeid, a használt termékek mentesek legyenek a potenciális veszélyektől, és hogy  gyermeked is egészséges, stresszmentes életet élhessen végig a kilenc hónap folyamán”….
Nézz bele  Susannah Marriott – Terhesség természetesen című könyvébe.  Most -5% kedvezményt kapsz!

Amit viszont kerüljön, az az ülőfür­dő a kádban, mert a melegvíz méh­összehúzódásokat válthat ki. Ezért az utolsó hat hétben semmiképp sem ja­vasolt kádfürdőt venni. Ugyanígy a hü­velyöblítés sem ajánlott a terhesség alatt, mert a vérbő, fellazult hüvelyfal könnyen sérülhet.

Különös gondot fordítsunk a száj­ápolásra, mert a fogak gyorsabban romlanak a szervezet megnövekedett kalciumigénye és a nyál összetételé­nek megváltozása miatt. Ajánlott a napi kétszeri fogmosás, de inkább minden étkezés után tegyük ezt meg, ha van rá lehetőségünk. Ajánlatos a fogorvost legalább kétszer felkeresni a várandósság ideje alatt. Tévhit, hogy a terhesség alatt nem szabad fogorvosi kezelést végezni!

Szép haj és bőr

A várandósság időszaka alatt megerő­södnek a hajszálak, viszont zsírosod­hat a hajunk. Szabad megfelelő sam­ponnal akár naponta hajat mosni, a hajunkat festeni (lehetőleg natúrkoz­metikummal – a szerk.), finom smin­ket használni. Kerüljük azonban a ki­rívó frizurákat, mert azok elkészítése általában erősebb vegyszereket, fes­tékeket igényel, ami esetleg allergiát válthat ki.

Ügyeljünk körmeink hosszúságára, és tisztaságára is, mert nagyon jó bú­vóhelyet nyújtanak a baktériumoknak, gombáknak, amelyek fokozott veszélyt jelentenek a fellazult nyálkahártyákra, később pedig az újszülött gondozásá­ban válhatnak gátló tényezővé. A mű­köröm használata nem tilos, megfelelő méretben, a kéz tisztán tartása mellett.

Fordítsunk gondot a bőrünk ápolá­sára is, különösen a kezek visszahid­ratálására, az emlők és a has bőrének védelmére ügyeljünk. Sokféle termék létezik már a „striák” (terhességi csí­kok) kezelésére, ezek a patikákban beszerezhetők. Nem minden kismama bőrén jelentkeznek egyforma intenzi­tással eme szépséghibák, ám rajtunk múlik, hogy milyen mértékben hagy­juk kialakulni őket.

Öltözködés, élvezetek

Szabad, sőt, kívánatos, hogy öltözkö­désünk divatos legyen, hisz ez hozzá­járul a jó közérzethez. Fontos, hogy előnyben részesítsük a pamutholmikat, főleg a fehérnemű kiválasztása terén.

A ruházat mindig kényelmes, könnyű, tiszta legyen, a terhesség előrehalad­tával a súlytöbblethez alkalmazkodjon. Viseljünk kényelmes, az egész testet alátámasztó cipőt.

Ne hordjunk műszálas alsóneműt, gumírozott zoknit, körgumis harisnya­tartót, tilos a melleket leszorító mell­tartó viselése, illetve a pocakot szorító haskötő használata.

A nemi élet nem tiltott a terhesség alatt. Bár az idő előrehaladtával csök­ken rá az igény – ennek a megválto­zott érdeklődés és a fizikai kényelmet­lenség az oka. Szükség esetén az orvos felhívja a kismama figyelmét a szexuális élet kerülésére.

A várandósság ideje alatt tilos a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drog használat! Valamilyen alkalom megünneplésekor persze megenge­dett 1 dl bor, esetleg egy pohár sör fogyasztása. Röviditalt azonban egy­általán ne fogyasszunk! Kávét, külö­nösen a ma divatos kapucsínót sza­bad fogyasztani, de mértékkel.

Munka és sportolás

Az egészséges kismama nyugodtan folytathatja munkáját a harminchatodik hétig, esetleg még tovább is, ha nem fárasztja. A fizikai munka végzése vi­szont megerőltető, és a tartós ülőmun­ka sem tesz jót, hiszen egész nap összenyomva tartja a magzatot. A na­gyobb teher cipelése, a hosszú ideig tartó álldogálás akár maradandó elvál­tozásokat is okozhat (lúdtalp).

A kismamának tanácsos munka közben mozognia. Végezzen légző­gyakorlatokat, sétáljon, szükség sze­rint üljön le, ülés közben lábát helyez­ze zsámolyra. A mozgás egyébként is nagyon fontos. Szinte valamennyi ter­hesnek javasolható a kismamatorna és az úszás. Tilos viszont a verseny­szerű sport, a lovaglás, a síelés.

Az intimtornát viszont nem ajánlott a terhesség alatt fellazult szalagokkal tanulni, ugyanakkor szülés után na­gyon jó hasznát vehetjük a medencealapi izmok edzésének.

Jót tesz a napi egy-másfél óra könnyű séta, meleg időben, félárnyékban a napozás. Tilos viszont a napozás 11-16 óráig, a szolárium (kivétel az arcszolárium) és a szauna.

Étkezzünk egészségesen!

Törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt, komplett fehér­jéket és megfelelő mennyiségű gabo­naféléket fogyasszunk. Együnk több­ször keveset, legalább ötször étkez­zünk naponta. Kerüljük az üres kaló­riák – üdítők, édességek, zsíros ételek – fogyasztását. Figyeljünk a megemel­kedett ásványianyag-igény – vas, kal­cium, folsav – kielégítésére. Nem til­tott, de nem javasolt a túlzott só- és fűszerfogyasztás.

A folyadékfogyasztás sem korláto­zott a terhesség alatt, viszont igyekez­zünk az egészséget védő italokat (tej, zöldség- és gyümölcslevek) a szerve­zetünkbe vinni. A kinintartalmú italok fogyasztása viszont tilos, ugyanis méhösszehúzódást okoznak.

Sok kismamának a kezdeti hányin­ger, hányás leküzdésében segít a hi­deg kóla fogyasztása.

Lényeges, hogy megfelelő folyadék ­és rostanyagbevitellel gondoskodjunk a napi székletürítésről.

Orvosságok, vizsgálatok

Tilos orvosi utasítás nélkül hashajtó tablettát használni. Egyébként is bár­milyen gyógyszert csak orvosi utasí­tásra szedjen be a kismama.

Szabad nátha esetén lázcsillapítót, emelt adagú C-vitamint bevenni, mé­zes cukorkát szopogatni. Tilos a kis­mamának tüdőszűrésen, röntgenvizs­gálaton rész vennie. Az ultrahangvizs­gálat viszont ártalmatlan a magzatra.

Részletes és egyénre szabott tanácsokat a védőnő tud adni a kismamának a várandós ­gondozás keretében.

Egy hozzászólás

  1. avatar

    szeretném ha egéséges legyen a gyerek

Minden vélemény számít!

Kötelező megadni *