Babasdolgok.com

Terhesség, Babaápolás, Gyermeknevelés, Gyermekasztrológia

Szüléskísérés, várandósság alatti felkészítés – avagy hogyan segít a dúla?

| Nincs hozzászólás

A dúla (görögösen doula) azt jelenti, hogy „szolgálatban”. Azt a tapasztalt asszonytársi segítőt takarja, aki a szülés előtt, alatt és után támogatja és segíti az anyákat.

A gyermekvárás és szülés a modern időket megelőzően asszonyi fennhatóság alá tartozott. Tapasztalt nőrokonok és ismerősök látták el tanácsokkal várandós társaikat. Amikor eljött a szülés ideje, a bába mellett ezek az asszonyok segítettek a vajúdó nőknek. A 20. században a szülés természetes, élettani eseményből orvosi eseménnyé vált, az otthonszülést felváltotta a kórházi szülés. A bábák által képviselt szüléskísérést az orvos által vezényelt, beavatkozásoktól sem mentes szülésvezetés váltotta fel. A segítő asszonytársak kiszorultak a vajúdó nő mellől, nagy űrt hagyva maguk után.

A modern kor dúlái a régi asszonytársak örökébe lépve kísérik az édesanyákat a gyermekvárás és szülés, illetve a gyermekágy idején. Ismerik a várandósság, vajúdás és szülés testi-lelki változásait, és saját tapasztalatokkal rendelkeznek a babaápolás, szoptatás és gyermeknevelés területén. A praktikus tanácsokon és ötleteken túl jól tudják, milyen lélektani változások zajlanak a várandós nőben. Meghallgatják az anyák kérdéseit, kétségeit, esetleges aggodalmait, és tudásuk, tapasztalatuk és empatikus hozzáállásuk birtokában segítenek nekik.

Hogyan segít a dúla?

A dúla legfontosabb feladata gondoskodni arról, hogy a szülés az anya, az apa és a kisbaba számára is maradandó, szép élmény legyen.

Ahhoz, hogy a szülőszobán ez így lehessen, nagyon fontosnak tartom a pár szülésre való felkészülését. Dúlaként egyéni konzultáció keretein belül beszélgetek a várandós édesanyákkal, és erre az alkalomra az apákat is szívesen várom. A felkészülés során szó esik a várandósság alatti testi változásokról, a várandós anya érzéseiről, a szülési terv elkészítéséről, a szülés megindulásának jeleiről, a szülés lefolyásáról, a kisbabáról, és a szülőpárt foglalkoztató bármilyen más kérdésről. Beszélgetéseink során kölcsönösen megismerjük egymást, és az információk átadásán túl elmélyült, személyes kapcsolat alakul ki közöttünk.

dúla

 

„Ezek a nyugodt találkozások a leendő szülők otthonában lehetővé teszik, hogy megvitassák elvárásaikat, és terveket készítsenek a vajúdással és szüléssel kapcsolatban. A párok azért is tartják nagyon értékesnek ezeket a beszélgetéseket, mivel elképzelhető, hogy korábban egymással sem osztották meg a vajúdással és szüléssel kapcsolatos gondolataikat, vágyaikat és érzéseiket. A dúla látogatása alkalmat teremt a téma megvitatására, és a szülők bátorítást kapnak a dúlától.”

 

A pár kívánsága szerint jelen vagyok a vajúdásnál és szülésnél. Van úgy, hogy az édesapa nem tud, vagy nem szeretne részt venni a szülésen, és ezért kérnek fel a szülés kísérésére. Más esetben az édesapa mellett vagyok jelen a vajúdás és szülés óráiban, fizikai és lelki támaszt egyaránt nyújtva: homeopátiás szereket, illóolajokat használok, masszírozok, légzéstechnikát és vajúdási testhelyzeteket ajánlok, illetve segítem, támogatom és biztatom az édesanyát. Ha szükséges, segítek a kórházi személyzettel való párbeszédben is. Kutatások igazolják, hogy a dúla jelenléte pozitívan hat a szülés menetére: az orvosi beavatkozások száma csökken, kevesebben kérnek fájdalomcsillapítást, csökken a császármetszések száma, és a vajúdás ideje lerövidül.

„A dúla tudatában van annak, hogy a párok egész életükben emlékezni fognak erre az élményre. A dúla azért van jelen, hogy segítsen a pároknak olyan szülési élményt megvalósítani, amilyenre vágynak.”

A kapcsolat a kisbaba megszületése után sem szakad meg, hiszen a gyermekágy idején is felkeresem a családot. Átbeszéljük a szülés történéseit, és a babával, szoptatással, szülővé válással kapcsolatos kérdéseket.

„Mikor a dúla szülés után meglátogatja a családot, megkérdezi, hogy mire emlékeznek a szüléssel kapcsolatban, és hogy vannak-e kérdéseik, aggodalmaik. Megvitatja velük a szülés élményét, és lehetővé teszi azt, hogy a szülők kifejezzék pozitív vagy negatív érzéseiket. A dúla biztatja őket, hogy beszéljenek, és emlékezteti őket arra, amit elfelejtettek. Szinte minden anya sokat nyer azzal, hogy hallja azokat a részleteket, amelyek kiestek az emlékezetéből, és így az események új megvilágításba kerülnek. A szülési folyamat újra elmesélése segít megérteni azt, hogy mi is történt a vajúdás és szülés során.”

Mit tehet, és mit nem tehet a dúla?

A dúla komoly ismeretekkel és sok tapasztalattal rendelkezik a várandósság és szülés terén, ennek ellenére nem értelmez leleteket és zárójelentéseket. Általában több szülészeti intézményben is megfordul, sok orvost ismer, mégsem ajánl konkrét kórházat vagy orvost.

A vajúdás és szülés idején személyre szóló gondoskodást és a folyamatos jelenlétet biztosít, ugyanakkor nem tartozik a kórházi személyzethez, így nem végezhet semmilyen vizsgálatot vagy beavatkozást. Feladata, hogy várandósság idején a szülőket megismertesse a vajúdás és szülés élettani lefolyásával, az esetleges beavatkozásokkal, de a szülés közben felmerülő kérdésekben helyettük nem dönthet.

(Az idézetek forrása: Marshall H. Klaus, J. H. Kennell, Phyllis H. Klaus – The Doula Book, Da Capo Press, 2002.)

 

Lénárd Orsi, dúla

www.lenardorsi.hu

Minden vélemény számít!

Kötelező megadni *